BANNER DOE 600x150cm new

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η κυβέρνηση «ποτίζει το δέντρο» της ιδιωτικής ασφάλισης

Αύριο συζητιέται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενίσχυση των ασφαλιστικών εταιρειών

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό
«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μια δομική μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Ομως, θέλουμε να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα και όχι σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα (...) Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, θα έχουν μια προοπτική στα γηρατειά τους μιας στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας».

Αυτά έλεγε την Τρίτη στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, σε μια προσπάθεια να «οριοθετηθεί» απέναντι στις προτάσεις της ΝΔ.

Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση, με τη «δομική μεταρρύθμιση» που προωθεί σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και με άλλα παράλληλα μέτρα, διευρύνει το πεδίο δράσης των αρπακτικών που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική ασφάλιση και κάνει γενναία βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του τρίτου (ιδιωτικού) πυλώνα.

Τρανή απόδειξη γι' αυτό είναι το νομοσχέδιο που συζητιέται και ψηφίζεται αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, για την επικύρωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες ενισχύεται η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο το νέο ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αγορά ασφάλισης «Solvency II» («Φερεγγυότητα ΙΙ»), που αντικαθιστά το προηγούμενο. Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ αφορά όλα τα είδη ασφάλισης, όχι μόνο την ασφάλιση πραγμάτων, αλλά και την ασφάλιση προσώπων, όπως ξεκαθαρίζεται από το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου. Αφορά, δηλαδή, εξίσου την ασφάλιση για συντάξεις, Πρόνοια και Υγεία.

Σύμφωνα με την αποκαλυπτική εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, στόχοι της οδηγίας είναι: α) Η διευκόλυνση της ανάληψης και της άσκησης ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων, δηλαδή η μεγεθυσμένη του μεριδίου της ιδιωτικής ασφάλισης. β) Η κατάργηση των σημαντικότερων διαφορών μεταξύ των δικαίων των κρατών - μελών, δηλαδή η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.

Οι βασικοί άξονες

Βασικοί άξονες της οδηγίας και του νομοσχεδίου είναι:

  • Αίρεται κάθε εθνικό μέτρο ή νόμος που περιορίζει την ελεύθερη εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, επομένως και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Ταυτόχρονα, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για ενιαία αρχή εποπτείας.
  • Στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, κυρίαρχο στοιχείο της οδηγίας που επικυρώνει το νομοσχέδιο είναι οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες αντασφάλισης (εγγυώνται την κάλυψη των ζημιών τους), γεγονός που θα οδηγήσει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις από τους μεγάλους ομίλους του κλάδου, δηλαδή σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Στόχος είναι να μπορούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι να ανταποκριθούν στις «μεγάλες ανάγκες» που θα προκύψουν «από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Δηλαδή, από την αύξηση της πελατείας που θα προκύψει από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Με την οδηγία εισάγεται η έννοια των «επιλέξιμων επενδύσεων» από τους ασφαλιστικούς ομίλους, διευρύνοντας το πεδίο δράσης με επενδύσεις όπως αυτές σε έργα υποδομής, ενώ προβλέπονται και τα ανάλογα κίνητρα. Αυτό σημαίνει ότι οι παροχές (συντάξεις - Υγεία) στους εργαζόμενους θα εξαρτώνται από την απόδοση της επένδυσης που θα κάνει η ασφαλιστική εταιρεία με το κομπόδεμά τους!
  • Σε κάθε περίπτωση, με το νομοσχέδιο ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης μπορεί να αποτελέσει πεδίο τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει πεδίο άντλησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων, αφού τα ασφάλιστρα κεφαλαιοποιούνται και αξιοποιούνται για καπιταλιστικές επενδύσεις. Ετσι, επί της ουσίας, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την Ασφάλιση ως χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Go to top